Knotpopulieren en een deel van de straat

Oude knotbomen

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de knotbomen van zwarte populier die zich in een kort stukje houtkant op de perceelgrens langs de Tuitenbergstraat bevinden.
Het zijn relicten van een beheervorm uit het verleden gericht op de productie van brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout en/of loofvoedering die nu in onbruik raakt.

Waarden

Twee oude knotbomen (Populus nigra), met inbegrip van een zone van tien meter breed van de kavel waarop de knotbomen gelegen zijn, en een deel van de straat zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

de knotbomen verwijzen naar een oude beheervorm die algemeen werd toegepast ter winning van brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout en/of loofvoedering. Ze vormen een historische eenheid met de omgevende landschappelijke structuur en zijn gelegen op de grens van een kadastraal perceel.

de knotbomen hebben een mooie representatieve groeivorm.

wetenschappelijke waarde

de knotbomen zijn zuivere vertegenwoordigers van één soort, namelijk zwarte populier, en zijn aldus een genenreservoir.

Knotpopulieren in houtkant

Tuitenbergstraat (Lennik)
Vier knotbomen van zwarte populier (Populus nigra), waarvan enkel de twee rechts gelegen bomen beschermd zijn, bevinden zich in een kort stukje houtkant op de perceelgrens langs de Tuitenbergstraat te Lennik (deelgemeente Sint-Kwintens-Lennik).