Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Park Gemeentehuis Westerlo

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Gemeentehuis van Westerlo met omgeving

Beschrijving

Het park rond het gemeentehuis, met inbegrip van de boswachterswoning en de hovenierswoning, is beschermd als dorpsgezicht. Het als monument beschermde gemeentehuis maakt geen deel uit van het beschermde dorpsgezicht.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde als volgt werd gemotiveerd: “parkaanleg die tot het oorspronkelijke ontwerp behoort”.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000627, Gemeentehuis en omgeving, advies KCML (1984).

Waarden

De omgeving (van het gemeentehuis) gevormd door het park met inbegrip van de boswachterswoning en de hovenierswoning is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Kasteelpark Jeanne de Merode

Boerenkrijglaan, Hollandse dreef (Westerlo)
Gemeentelijk openbaar park, rond 1910 als kasteelpark met boomgaard en moestuin aangelegd bij een neogotisch kasteel van architect Pierre Langerock.

Is de omvattende bescherming van

Kastanjedreef in het park Jeanne de Merode

Boerenkrijglaan 61-63 (Westerlo)
Ten noorden van het kasteel Jeanne de Merode loopt een dreef van opgaande kastanjes. Vermoedelijk gaat het om een afwisselende aanplant van rode bastaardpaardenkastanje en witte paardenkastanje. De dreef maakt deel uit van het vroeg 20ste-eeuwse park dat aangelegd werd in opdracht van gravin Jeanne de Merode. De bomen hebben stamomtrekken tussen de 180 en 250 cm.

Kasteel van gravin Jeanne de Merode

Boerenkrijglaan 61-63, Hollandse dreef 1-3 (Westerlo)
Kasteel met neotraditionele inslag, opgericht in 1909-1911 naar ontwerp van P. Langerock, omliggend gemeentepark tussen de Boerenkrijglaan, de Hollandse dreef en de de Merodedreef.

Grote Nete van Zammel tot Zoerle, Beeltjens en de depressie van Goor-Asbroek

Geel (Geel), Herselt (Herselt), Westmeerbeek (Hulshout), Varendonk (Laakdal), Westerlo (Westerlo)
Het gebied, gelegen in de Zuiderkempen omvat de vallei van Grote Nete en haar fossiele bedding, met ten noorden een beboste paraboolduin met heiderelicten en de historische kern van Westerlo en ten zuiden een Diestiaanheuvel. Dit sterk gevarieerde landschap toont een mooi en coherent geheel tussen het quasi natuurlijke valleilandschap, meer ingerichte natuur- en cultuurlandschappen zoals de door dreven gekenmerkte bossen, het kasteel de Merode met omringend geometrisch en landschappelijk park, het agrarisch landschap rondom de Kaaibeekhoeve en het Riet met voormalige vloeiweidestelsel en het stedelijk landschap van Westerlo met 17de-eeuwse linde op een driehoekig marktplein omgeven door 19de-eeuwse burgerwoningen, kerk en dekenij.