Beschermd cultuurhistorisch landschap

De Liereman: fasen 2 en 3

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

De Liereman: fase 2 en 3

Beschrijving

De bescherming als landschap betreft de tweede en derde fase van de bescherming van het gebied de Liereman.

Het centrale deel van dit beschermde landschap is tevens beschermd als archeologische zone, namelijk het Finaalpaleolithisch en mesolithisch sitecomplex De Liereman.

De vennen, moerassen en heide van de Liereman - fase 1, ten westen van het de Liereman fase 2 en 3, werden reeds beschermd als landschap bij koninklijk besluit van 8 maart 1940.
Later werd dit beschermde landschap uitgebreid bij ministerieel besluit van 23 februari 2006.

Waarden

De Liereman-fase II en III (uitbreiding) is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

esthetische waarde

wetenschappelijke waarde

in casu natuurwetenschappelijke waarde

Het natuur- en cultuurlandschap tussen de dorpscentra van Oosthoven, Oud-Turnhout en Arendonk

Arendonk (Arendonk), Oud-Turnhout (Oud-Turnhout)
De ankerplaats is, hoewel plaatselijk aangetast doorheen de tijd, een uniek voorbeeld van een compleet historisch heide – economiesysteem. Historisch – landschappelijk vormde het westelijke deel (de vallei van de Aa met de woonkernen Schuurhoven en Schuurhovenberg) een complex van akkers en graslanden (het zogenaamde infield), terwijl het centrale en oostelijke deel ervan een immense heidevlakte was (het outfield).