Hoeve Denonville

Rachierhof met bakhuis, hoeve Denonville en hun omgeving

De vierkantshoeve, zogenaamd Denonville, is beschermd als monument.

De hoeve Denonville is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Goed bewaard voorbeeld van een lokaal getinte laat-classicistische, gesloten vierkantshoeve ontstaan uit een 1850 gedateerd boerenhuis -een bakstenen, symmetrisch opgebouwd dubbelhuis met grote graanzolder op de verdieping- dat in de periode 1850-1897 werd uitgebreid met stallingen, wagenhuis en langsschuur, het geheel opgetrokken in bak- en natuursteen rond een gekasseide binnenkoer.
Lokaal-historisch gelieerd aan de burgemeesterfamilies Bosmans en Denonville illustreert ze een recentere versie van de middelgrote Brabantse vierkantshoeve, typerend voor deze vruchtbare leemstreek.

Hoeve Denonville

Bevekomsestraat 82 (Bierbeek)
De hoeve Denonville kan worden getypeerd als een gesloten vierkantshoeve met laat-classicistische inslag, opgetrokken in baksteen met gebruik van kalksteen voor omlijstingen en hoekblokken en afgedekt met pannen zadeldaken.