Beschermd cultuurhistorisch landschap

Groot Begijnhof: gedeelte

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Woningen

Beschrijving

Een gedeelte van het Groot Begijnhof van Mechelen is beschermd als landschap. De bescherming omvat de zone die wordt begrensd door de Guido Gezellelaan, Nonnenstraat, Krommestraat, Twaalf Apostelenstraat en Schrijnstraat.

Ter verduidelijking:

Het Groot Begijnhof van Mechelen werd tot drie maal toe beschermd; één keer als landschap en twee keer als stadsgezicht. Iedere bescherming heeft een andere afbakening.
In 1976 werd een deel van het begijnhof (begrensd door de Guido Gezellelaan, Nonnenstraat, Krommestraat, Twaalf Apostelenstraat en Schrijnstraat) beschermd als landschap. Deze bescherming is het onderwerp van deze fiche.
In 1985 werd een ander deel van het begijnhof beschermd als stadsgezicht. De afbakening van deze bescherming heeft een grillige vorm en komt ongeveer overeen met het grootste deel van het begijnhof min het deel dat eerder al was beschermd als landschap.
In 2012 werd de bescherming als stadsgezicht uitgebreid. Het deel dat reeds was beschermd als landschap, kwam erbij, alsook ten zuiden de bebouwing aan de zuidkant van de Vrouw van Mechelenstraat, ten oosten enkele huizen op de hoek van de Moreelstraat en de Cellebroedersstraat met de Sint-katelijnestraat en ten noordoosten de bebouwing aan de Schrijnstraat richting Sint-Katelijnestraat.

Het Begijnhof is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang gevormd door de:

esthetische waarde

Is de omvattende bescherming van

Begijnenhuis

Twaalf-Apostelenstraat 23 (Mechelen)
Breedhuis van drie traveëen en twee bouwlagen onder zadeldak.

Begijnenhuis

Krommestraat 11, Twaalf-Apostelenstraat 3 (Mechelen)
17de-eeuws diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.

Begijnenhuis

Twaalf-Apostelenstraat 21 (Mechelen)
Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.

Begijnenhuis Calvariënberg

Twaalf-Apostelenstraat 31 (Mechelen)
Diephuis en twee haakse bijbouwen onder zadeldaken. Traditionele bak- en zandsteenbouw opklimmend tot de 17de eeuw.

Begijnenhuis Sint-Donatus

Krommestraat 3 (Mechelen)
Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, opklimmend tot de 17de eeuw doch aangepast in de 19de eeuw.

Begijnenwoning

Twaalf-Apostelenstraat 25 (Mechelen)
Vermoedelijk één van de gebouwen die dateren van voor de vestiging van de begijnen in de binnenstad. Breedhuis met bakstenen lijstgevel van drie traveëen op L-vormig grondplan.

Centjesmuur

Guido Gezellelaan (Mechelen)
17de-eeuwse westelijke begrenzing van het Groot Begijnhof; verweerde muur met verscheidene symbolen van het passieverhaal.

Convent der 12 Apostelen

Twaalf-Apostelenstraat 13-15 (Mechelen)
Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, heden opgesplitst in twee woningen.

Convent van Coeckelbergh

Twaalf-Apostelenstraat 17 (Mechelen)
Convent gesticht in 1345, heden Stedelijk Museum voor Folklore. Verankerd breedhuis van vijf onregelmatige traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.

Convent Van Den Brande

Nonnenstraat 40 (Mechelen)
Traditioneel breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak, anno 1613, aangepast in de 19de eeuw.

Stadswoning

Krommestraat 5 (Mechelen)
Breedhuis van vier traveeën met links een hoger opgetrokken gedeelte van twee bouwlagen, opklimmend tot de 16de-17de eeuw.

Stadswoning

Twaalf-Apostelenstraat 5 (Mechelen)
Diephuis met verankerde 17de-eeuwse puntgevel van twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak.

Stadswoning Gerste Brooden

Twaalf-Apostelenstraat 19 (Mechelen)
Combinatie van breedhuis en diephuis onder zadeldaken in traditionele stijl uit de 17de eeuw.

Stadswoning met dienstgebouw

Schrijnstraat 25 (Mechelen)
Witgekalkte bakstenen gebouwen van één of twee bouwlagen onder zadeldak opgesteld in L-vorm, weelderige tuin en tuinmuur.

Stadswoning Sint-Victor

Krommestraat 1 (Mechelen)
Wwoonhuis van vier traveeën en twee bouwlagen opklimmend tot de 17de eeuw, dienstgebouw kant Nonnenstraat.

Groot Begijnhof

Acht-Zalighedenstraat 1-4, 6-32, Begijnenkerkhof 1-7, Cellebroedersstraat 11-13, Conventstraat 2-24, Fonteinstraatje 1-5, Guido Gezellelaan 15-63, Hoviusstraat 1-18, 19-23, Jezuspoort 2-6, Krankenstraat 1-11, Krommestraat 1-10, 11, Moreelstraat 2-3, 4-6, Nonnenstraat 1-36, 38-40, Schrijnstraat 18-20, 21-26, 28-32, Sint-Alexiusstraat 1-6, Sint-Beggastraat 1-6, 7-9, Twaalf-Apostelenstraat 1-32, Vrouw van Mechelenstraat 1-2, 4-22, 23-26, 28 (Mechelen)
Het Groot Begijnhof van Mechelen klimt op tot het einde van de 16de en de 17de eeuw. Gevestigd binnen een bestaande stadswijk, vormde het een stad in de stad.