Hoeve Rachierhof

Rachierhof met bakhuis, hoeve Denonville en hun omgeving

De bescherming als monument betreft hoeve Rachierhof met bijhorend bakhuis.

Waarden

Het Rachierhof met inbegrip van het bakhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Vermeld sinds 1401 ligt deze voormalige hoeve van de abdij van Valduc (Hamme-Mille) aan de basis van het ontstaan van dit landelijk gehucht op de zuidgrens van de gemeente Bierbeek. Oorspronkelijk een enclave in het Mollendaalbos, de oostelijke uitloper van het Meerdaalwoud, illustreert deze ontginningshoeve de geleidelijke evolutie van in los verband gegroepeerde vakwerkconstructies naar een bakstenen, semi-gesloten kwadraatstructuur met gekasseid erf bestaande uit een merkwaardig T-vormig woonhuis uit 1753, een langsschuur uit 1832 en in de periode 1941-1954 aangepaste stallingen met bewaarde oudere kern.
De geïsoleerde ligging te midden van een ongerept, open akkerlandschap aan de rand van Mollendaalbos verhoogt de herkenbaarbeid van deze belangrijke historische site.

Hoeve Rachierhof

Oude Geldenaaksebaan 44 (Bierbeek)