Beschermd cultuurhistorisch landschap

Hobokense Polder

De bescherming als landschap betreft de Hobokense Polder, langsheen de Schelde.

De Hobokense Polder is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

flora:
in het gebied komt op een beperkte oppervlakte een grote verscheidenheid aan begroeiingstypen voor die een rijk gevarieerde en soms zeer zeldzame flora tot gevolg hebben.
het gebied bevat de grootste populatie van Gevlekte orchis van Vlaanderen.
de rijkdom aan paddenstoelen en myxomyceten met nieuwe vondsten voor Vlaanderen en twee nieuwe soorten.

fauna:
het gebied is van heel grote waarde als broedgebied voor talrijke, soms zeldzame vogelsoorten.
het gebied bevat een zeer rijke invertebratenfauna van vlinders, libellen, zweefvliegen, waterkevers en wantsen; tal van soorten van die fauna zijn zeer zeldzaam of zelfs uniek of nieuw voor Vlaanderen.

esthetische waarde

deze waarde wordt bepaald door de kleinschalige afwisseling tussen structureel sterk verschillende, natuurlijke begroeiingstypen die als één groot ongerept geheel worden ervaren. Dit gegeven wordt nog geaccentueerd door het contrast van een ongerept natuurgebied langsheen de Schelde en te midden van de verstedelijkte en geïndustrialiseerde omgeving. Een ‘groene cel’ in de verstedelijkte omgeving heeft een grote belevingswaarde.

Hobokense Polder

Benzineweg, Naftaweg, Scheldelei, Schroeilaan (Antwerpen)