Feestzaal de Kunstvrienden

Geografisch pakket provincie Antwerpen
definitieve beschermingsbesluiten, schrappingsbesluiten: 02-12-2002  ID: 3976

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de feestzaal de Kunstvrienden, in 1883 gebouwd door Chambert en gelegen aan de hoek van de Molenzijde met de Goordijkstraat.

Waarden

De zogenaamde Feestzaal de Kunstvrienden is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische, historische, in casu architectuurhistorische en volkskundige waarde:
Feest- en repetitieruimte, opgericht door de werknemersorganisatie van de Rijkskolonie van Merksplas en als randinfrastructuur historisch inhoudelijk verbonden met de kolonie van Merksplas.
Feestzaal naar ontwerp van Chambert van 1883 met behouden interieurinrichting in een eclectische stijl en bewaarde faciliteiten, horende tot het oorspronkelijke concept als representatief en gaaf bewaard voorbeeld van feestzaalarchitectuur van rond vorige eeuwwisseling in een landelijke context.
Lokale, sociaal-culturele ankerplaats die onderdak bood voor de plaatselijke fanfare en toneelgroep en sinds 1926 de boogschuttersvereniging, als uitingen van culturele volksverheffing en volks vermaak, typerend voor het einde van de 19de eeuw tot ver in de 20ste eeuw.

Molenzijde 143 (Merksplas)
Vrijstaand eclectisch gebouw van acht op drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, opgericht in 1883, gerestaureerd in 1986-1988.