Beschermd monument

Feestzaal de Kunstvrienden

Beschermd monument van 02-12-2002 tot heden
ID: 4699   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/4699

Besluiten

Geografisch pakket provincie Antwerpen
definitieve beschermingsbesluiten, schrappingsbesluiten: 02-12-2002  ID: 3976

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de feestzaal de Kunstvrienden, in 1883 gebouwd door Chambert en gelegen aan de hoek van de Molenzijde met de Goordijkstraat.Waarden

De zogenaamde Feestzaal de Kunstvrienden is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische, historische, in casu architectuurhistorische en volkskundige waarde:
Feest- en repetitieruimte, opgericht door de werknemersorganisatie van de Rijkskolonie van Merksplas en als randinfrastructuur historisch inhoudelijk verbonden met de kolonie van Merksplas.
Feestzaal naar ontwerp van Chambert van 1883 met behouden interieurinrichting in een eclectische stijl en bewaarde faciliteiten, horende tot het oorspronkelijke concept als representatief en gaaf bewaard voorbeeld van feestzaalarchitectuur van rond vorige eeuwwisseling in een landelijke context.
Lokale, sociaal-culturele ankerplaats die onderdak bood voor de plaatselijke fanfare en toneelgroep en sinds 1926 de boogschuttersvereniging, als uitingen van culturele volksverheffing en volks vermaak, typerend voor het einde van de 19de eeuw tot ver in de 20ste eeuw.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Feestzaal de Kunstvrienden

Molenzijde 143 (Merksplas)
Vrijstaand eclectisch gebouw van acht op drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, opgericht in 1883, gerestaureerd in 1986-1988.