Hoeve Peeters

Gemeente Balen
Straat Rosselaar
Locatie Rosselaar 40 (Balen)

Hoeve Peeters

Rosselaar 40, Balen (Antwerpen)

Typisch Kempisch woonstalhuis, gedateerd 1666, zie oostgevel, met parallelle schuur ten noorden. Woonstalhuis oorspronkelijk opgetrokken in leem- en vakwerkbouw, heden versteend en herhaaldelijk aangepast.

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het hoevecomplex Peeters, een typische Kempische hoeve die bestond uit een boerenwoning met aansluitende stal en parallelle schuur ten noorden.

Hoeve Peeters is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

typische Kempische hoeve uit de 17de eeuw die gaaf bewaard is.

volkskundige waarde

kleinschalige Kempische hoeve die getuigenis aflegt van de mogelijkheden van de landbouwkundige activiteit in de Antwerpse Kempen van de 17de tot de 19de eeuw.