Lusthof met moestuin

Lusthofje met tuin

De bescherming als monument betreft een vakantiewoning en omgeving met moestuin.

Waarden

Het voormalig lusthofje met bijhorende tuinen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Lusthofje, op basis van zijn architecturaal voorkomen gedateerd in het laatste kwart van de 19de eeuw als vrijwel enige gaaf bewaard voorbeeld van kleine zomerresidenties aan de oude stadsrand. Architectuurhistorisch gaaf en bijzonder fraai specimen van een neoclassicistisch concept, uitgevoerd op kleine schaal. Gekenmerkt door authentiek schrijnwerk, smeedijzerwerk, gevelindeling en -afwerking met bewaarde interieurinrichting, die de oorspronkelijke functies afleesbaar maakt. Het omgevende terrein, gekenmerkt door moestuinen en oude fruitbomen getuigt van de initiële bestemming en maakt intrinsiek deel uit van het lusthofje.

sociaal-culturele waarde

Zomerverblijfje en omliggende tuinen met fruitbomen vormen een materiële getuige van de vrijetijdsbesteding van de (minder)begoede burgerij op het einde van de 19de eeuw, waarvan de opkomst typerend is voor de bouwperiode en gerelateerd is aan de economische geschiedenis van de regio en die zich in levensstijl spiegelt aan de tradities van de hogere sociale lagen van de bevolking.

Zomerhuis Hofke van Dooren met tuin

Graatakker 106-108 (Turnhout)
Dit zomerhuisje met bijhorende moestuin klimt op tot het laatste kwart van de 19de eeuw, het lusthofje is uitgevoerd in neoclassicistische stijl.