Gemeentehuis Balen

Beschermd monument van 05-03-2001 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Balen
Deelgemeente Balen
Straat Vaartstraat
Locatie Vaartstraat 29 (Balen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/13003/114.1
  • OA003045

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Gemeentehuis van Balen, heden Kruiermuseum

Vaartstraat 29, Balen (Antwerpen)

Gemeentehuis, heden Kruiermuseum en onderkomen voor de Heemkundige Kring. Opgetrokken in 1906-1907 naar ontwerp van de toenmalige provinciale bouwmeester Jules Taeymans.

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het voormalig gemeentehuis van Balen, in 1906-1907 gebouwd naar ontwerp van provinciaal architect Jules Taeymans in neotraditionele stijl.

Waarden

Het oud gemeentehuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Neogotisch gemeentehuis van 1906-1907 naar ontwerp van architect Julius Taeymans. Representatief voorbeeld van het werk van deze architect, dat steeds blijk geeft van veel zin voor detail en verhoudingen waardoor een evenwichtig geheel ontstaat. Het gebouw is in- en uitwendig ongewijzigd bewaard zodat hier nog duidelijk de oorspronkelijke intenties van bouwheer en architect naar voor komen.

historische waarde

Gemeentehuis gebouwd in de periode 1906-1907 ter vervanging van een ouder, in onbruik geraakt gemeentehuis dat tegen de kerk was gebouwd.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.