Heilig Grafinstituut: Sint-Rochushuis

Neogotische gebouwen van het Heilig Grafinistituut, Sint-Rochushuis en Maelsloth

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het Sint-Rochushuis, omstreeks 1911 gebouwd in neorococostijl naar een ontwerp van architect A. Van der Heyden en in 1941 door het Heilig Grafinstituut aangekocht.

Het Sint-Rochushuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De intrinsieke waarde van deze voormalige notariswoning, circa 1911 gebouwd door de Antwerpse architect en landmeter Adolf Van der Heyden en waarvan, op de dakverdieping na, indeling en inrichting gaaf werden bewaard, ligt in de fraaie toepassing van het neorococo, die vooral in het goed bewaarde, burgerlijke interieur met rijkelijke aangeklede nog authentieke salons, tuinkamer en trapzaal is terug te vinden.

Heilig Grafinstituut

Baron Frans du Fourstraat 21, Patersstraat 26-30 (Turnhout)
Achter het straatblok ingeplant klooster- en schoolcomplex, met inbegrip van het Patersplein, het Maelsloth en het Sint-Rochushuis.