Heilig Grafinstituut: neogotische gebouwen

Neogotische gebouwen van het Heilig Grafinistituut, Sint-Rochushuis en Maelsloth

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de gebouwen van het voormalige minderbroedersklooster, waarvan het huidige, neogotische uitzicht dateert uit de periode 1911-1923, toen het complex werd verbouwd door architect Jules Taeymans.

Waarden

De neogotische gebouwen (circa 1911-1923) van het Heilig Grafinstituut zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De stichting van de Heilig Grafpriorij te Turnhout klimt op tot 1662. Daar de priorij zich van in het begin profileerde als onderwijsinstelling, was dit instituut een mijlpaal in de ontwikkelingsgeschiedenis van het katholiek meisjesonderwijs te Turnhout. Tot nog toe behield de instelling haar ver strekkende uitstraling.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Gaaf bewaard ensemble van neogotische school- en kloostergebouwen rondom binnentuinen, daterend van verschillende bouw- en verbouwingsfasen te situeren tussen circa 1911 en 1923, en uitgevoerd naar het ontwerp van provinciaal bouwmeester J. Taeymans. Zowel exterieur als interieur zijn representatief door hun monumentaliteit, vormelijke rijkdom en veelkleurigheid. De manier waarop de gotische bouwstijl hier gehanteerd werd, getuigt van de typische eclectisch- historische kunstopvatting bij de academisch gevormde bouwmeesters uit eind 19de en begin 20ste eeuw.

Heilig Grafinstituut

Baron Frans du Fourstraat 21, Patersstraat 26-30 (Turnhout)
Achter het straatblok ingeplant klooster- en schoolcomplex, met inbegrip van het Patersplein, het Maelsloth en het Sint-Rochushuis.