Teksten van Priorij van Groenendaal: restanten van ommuring

Priorij van Groenendaal: restanten van ommuring tekst d.d. 26/07/2013 ()

De ommuring van de voormalige priorij van Groenendaal, die de rechtstreekse verwijzing vormt naar de clausura rond het kloosterdomein en de omheinde moestuin, is slechts fragmentarisch bewaard gebleven.

Zoals te zien is op iconografische bronnen omvatte het kloosterdomein op haar hoogtepunt een welvarend en omvangrijk gebouwenbestand gelegen tussen de Nieuwen Damvijver en de Vetvijver, nu de Keizer Karelvijver. De hoofdingang met poortgebouw en de rond een onregelmatig erf gegroepeerde dienstgebouwen nemen heel de westkant in beslag. De eigenlijke kloostergebouwen uitgebouwd volgens een dubbele kwadraatstructuur situeren zich meer oostelijk. Het kleinste vierkant omvat het gasten- en lekenkwartier, het grootste - aan de zuidzijde begrensd door de kerk - het verblijf van de prior, bibliotheek, refters en dormitorium. De keukens zijn ondergebracht in een aparte vleugel aan de noordkant. Het huis van Ravenstein, dat uitziet op de Vetvijver, ligt in het verlengde van de kerk. Een huiskapel, de vroegere infirmerie, vormt de overgang naar het kerkkoor.

De zuidflank van de vallei toont een formele tuinaanleg met rechte dreven, een parterre en een labyrint, met op de achtergrond de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Loretto en de legendarische linde van Ruusbroec.

Langs de noordflank ligt de volledig ommuurde nutstuin met moestuin, boomgaard en wijngaard en verderop de landbouwgronden.

Tegen de noordelijke valleiflank en langsheen de Duboislaan zijn substantiële muurresten bewaard gebleven van respectievelijk de moestuinmuur en van de erop aansluitende omheiningsmuur van de priorij zelf. Op sommige plaatsen vrijwel volledig overwoekerd en amper boven het maaiveld uitstekend, op andere plaatsen nog over een hoogte van één à 2,2 meter opstaand tonen deze muurresten een natuurstenen (kalkzandsteen of ijzerzandsteen) plint en een bakstenen bovenbouw met op regelmatige afstand van circa zeven meter de sporen van verdwenen steunberen.

Ook ten zuiden van de Duboislaan, ter hoogte van de Keizer Karelvijver bleven aanzienlijke restanten bewaard. De locatie valt samen met de noordoostelijke begrenzing van de moestuin waar zich ten tijde van Holaer (1649) een poort en een hoektorentje bevonden.

Bij archeologisch onderzoek aan de omheiningsmuur werd een drempel en een ondergrondse basis van een noordelijke poortpost op pilaster aangetroffen. Verder werd ook de fundering voor een zuidelijke poortpost aangetroffen. Er konden twee steunberen opgetrokken uit recuperatiemateriaal vastgesteld worden.

Bibliografie

• Beschermingsdossier DB002077 Relicten priorij van Groenendaal
  • Centrale Archeologische Inventaris, ID 20185 Omheiningsmuur II

Bron: Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB002077, Priorij van Groenendaal: restanten van ommuring, beschermingsdossier

Priorij van Groenendaal: restanten van ommuring ()

De bescherming omvat de restanten van de ommuring van de priorij van Groenendaal.