Parochiekerk Sint-Jan-Onthoofding

Gemeente Alveringem
Deelgemeente Stavele
Straat Alexis Decarneplein
Locatie Alexis Decarneplein zonder nummer (Alveringem)

Alexis Decarneplein zonder nummer, Alveringem (West-Vlaanderen)

Ingeplant ten oosten van IJzerstraat, met kerkhof ten noorden, westen en zuiden, omzoomd met doornhaag. Gekasseide westelijke toegangsweg afgezet met bakstenen muurtje met hek. Voormalig schooltje (thans jeugdclub) ten noorden, pastorie ten noordwesten van kerk.

Orgel parochiekerk Sint-Jans-Onthoofding

Stavele (Alveringem)

Het orgel is gebouwd door Pierre-Charles en Lambert-Corneille van Peteghem (Gent) in 1821-23. Herstellingen en wijzigingen geschiedden in 1851 door Frederic Ureel (Poperinge); in 1853, mogelijk door Petrus Albertus Loncke (Hoogstade); nadien door respectievelijk Frederic en Jos. Loncke (Esen). In 1941 plaatste Jules Anneessens (Menen) een ventilator en occasie-blaasbalg. Het orgel werd gerestaureerd door Jan Lapon (Diksmuide) in 1996-97.

Beschrijving

Parochiekerk St.-Jan-Onthoofding Ingeplant ten O. van IJzerstraat, met kerkhof ten N., W. en Z., omzoomd met doornhaag. Gekasseide W.toegangsweg afgezet met bakstenen muurtje met hek. Voormalig schooltje (thans jeugdclub) ten N., pastorie ten N.W. van kerk. Neogotische hallekerk n.o.v. A. Verbeke (Brugge) van 1889. Toen werd de vroegere kerk hersteld en vergroot (toevoeging van W.toren,