Axpoelekruis

Beschrijving

Aaltervoetweg z.nr. Z.g. "Axpoelekruis", houten veldkruis tegenover de Oudleikestraat, beschaduwd door vier linden. Het huidige kruis dateert van 1912 ter vervanging van een ouder. Naar verluidt zou dat hebben gestaan op het kruispunt met de Bambruggestraat. Volgens de overlevering weggenomen in 1797 tijdens de Franse Revolutie door de kruisduivels die cf. de republikeinse

Axpoelekruis

Aaltervoetweg (Ruiselede)
Houten veldkruis tegenover de Oudleikestraat, beschaduwd door vier linden. Het huidige kruis dateert van 1912 ter vervanging van een ouder. Naar verluidt zou dat hebben gestaan op het kruispunt met de Bambruggestraat. Volgens de overlevering weggenomen in 1797 tijdens de Franse Revolutie door de kruisduivels die zie de republikeinse verordening alle kruisen en dergelijke verwijderen. Het houten Christusbeeld zou jarenlang zijn bewaard op de zolder van "'t Waterkot" en na de inhuldiging van het nieuwe kruis aan de gevel zijn gehangen, in 1950 worden de vermolmde resten verbrand.