Teksten van Priorij van Groenendaal: boswachterswoning

Priorij van Groenendaal: boswachterswoning tekst d.d. 26/07/2013 ()

Bescheiden boswachterswoning, gedateerd 1743 en gelegen op het domein van de voormalige priorij van Groenendaal, waarvan de oorspronkelijk functie niet bekend is.

Tussen de kloosterkerk en de wagenhuisvleugel van de voormalige priorij van Groenendaal bevindt zich een witgeschilderde éénlaagse woning van vijf traveeën met een pannen zadeldak met klimmende dakkapellen, gevat tussen zijgevels met aandaken, vlechtingen en schouderstukken. De voorgevel is opengewerkt met beluikte rechthoekige vensters en een in een natuurstenen omlijsting gevatte inkomdeur, waarboven een jaarsteen met opschrift ANNO 1743 (verdwenen?). De precieze functie van dit op het opmetingsplan van circa 1784 als "Burie" aangeduide gebouw is niet bekend. Het eenvoudige bouwsel werd in het verleden zowel in- als uitwendig verbouwd - ogenschijnlijk met behoud van de originele structuur van moer- en kinderbalken en kapspanten - en dit ten behoeve van de boswachters die er sinds mensenheugenis onderdak vinden.

Wellicht niet toevallig bestaat er een opvallend typologische verwantschap met de karakteristieke boswachterswoningen in het Zoniënwoud.

Bron: Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB002077, Priorij van Groenendaal: boswachterswoning, beschermingsdossier
Auteurs:  Paesmans, Greta

Priorij van Groenendaal: boswachterswoning ()