Teksten van Burgerhuis Prinsenhof

Burgerhuis Prinsenhof versie 1 - 01.09.2014 ()

Het burgerhuis Prinsenhof werd in 1736 van een nieuwe gevel voorzien, die in de tweede helft van de 19de eeuw werd uitgebreid tot lijstgevel. Een centraal reliëf met de afbeelding van een kasteel kenmerkt de gevel.

Historiek

Het huis Rooden Hond, gebouwd in 1647, werd in 1736 herbouwd. De spiegels op de borstweringen van de eerste verdieping tonen de datering "ANNO/ 1736". Oorspronkelijk was het huis slechts twee bouwlagen hoog. Een bouwaanvraag uit 1852 van eigenaar Echevin Ketelaers toont een woning met dubbelhuisopstand met een centraal dakvenster geflankeerd door voluten. De bovenverdieping, met een vereenvoudigde opstand, werd pas toegevoegd in de tweede helft van de 19de eeuw. De houten winkelpui werd in de 19de eeuw gewijzigd.

Beschrijving

Het breedhuis telt drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen). De bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel is op een spiegelversiering 1736 gedateerd. De begane grond bestaat uit een houten winkelpui (19de-eeuws) gedeeltelijk op een stenen plint. De stenen puilijst was op het moment van bescherming deels weggebroken; anno 2014 is deze hersteld. De verdiepte borstweringen onder de rechthoekige bel-etagevensters zijn verfraaid door middel van twee spiegels met het jaartal "ANNO/ 1736" en een centraal reliëf, met een kasteel en het opschrift "HET PRINSEN HOF". De smallere, licht getoogde bovenvensters met casementen op de verdiepte borstweringen zijn 19de-eeuws. Pilaster scheiden de traveeën en zorgen voor een verticale gevelritmering, een licht horizontaal accent wordt bekomen door middel van gekorniste cordons. Het entablement is voorzien van casementen en een kroonlijst met tandmotief op klossen.

Bibliografie

• Archief Onroerend Erfgoed Antwerpen, DA000688, 30 monumenten, beschermingsdossier (F. Brenders, 1986).

Auteurs:  Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde; Brenders, Francis

Burgerhuis Prinsenhof ()