Kostershuis versie 1 - 03/09/2014 ()

Het kostershuis op de hoek met de Donckstraat klimt op tot het midden van de 19de eeuw.

Het gaat om een dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) en met een bijgebouw onder zadeldak (mechanische pannen).

De bakstenen lijstgevel wordt bekroond met een houten kroon- en tandlijst op klossen. De zijpuntgevels zijn voorzien van muurvlechtingen. De rechthoekige muuropeningen met bewaard houtwerk en arduinen lekdrempel onder een strekse boog waren oorspronkelijk beluikt. In de zijpuntgevels hebben de vensteropeningen een houten latei en in de westelijke zijpuntgevel bevindt zich een opkamervenster. De deur met fraai houtwerk is gevat in een houten omlijsting met entablement en heeft een afgeronde arduinen trede.


Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kostershuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/162186 (geraadpleegd op ).


Kostershuis ()

Het voormalige kostershuis te Meer, is beschermd als monument.


Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kostershuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/192296 (geraadpleegd op ).