Het Onze-Lieve-Vrouwhoekje

Beschrijving

Het zogenaamde "Onze-Lieve-Vrouwhoekje", beschermd als landschap bij K.B. van 05.05.1959, als dorpsgezicht bij M.B. van 16.07.1993 en als monument bij M.B. van 06.09.2002 (met inbegrip van een deel van de omgeving).

Oud Stuivekens (Diksmuide)
Herinneringsoord voor de Eerste Wereldoorlog opgebouwd rond de torenruïne van Oud-Stuivekenskerke. De site bestaat uit de versterkte torenruïne met gedenkplaten en oriëntatietafel, een demarcatiepaal, de gedenkkapel voor Onze-Lieve-Vrouw der Zege met daarrond 41 gedenkzuiltjes voor verschillende regimenten, een obelisk voor het 5de regiment Lansiers en een gedenkzuil voor het 1ste en 2de bataljon Karabiniers-Wielrijders. Tenslotte een gedenkkapel voor Georges Delacave en de gesneuvelden van de streek.

Is de omvattende vaststelling van

41 gedenkstenen voor militaire eenheden

Eenenveertig gedenkstenen gewijd aan militaire eenheden rond de gedenkkapel van het Onze-Lieve-Vrouwhoekje.

Demarcatiepaal nummer 11

Eén van de 22 demarcatiepalen, die in de eerste helft van de jaren 1920 zijn geplaatst door de Touring Club de Belgique, ter markering van symbolische plaatsen langs de voormalige frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog. Deze demarcatiepalen, naar een ontwerp van de Franse beeldhouwer Paul Moreau-Vauthier, werden in drie varianten uitgewerkt: een Belgisch, Frans en Brits model. Hier betreft het een Belgisch model.

Gedenkzuil voor de Karabiniers-Wielrijders

Gedenkzuil ter herinnering aan de rol van het 1ste en het 2de bataljon Karabiniers-Wielrijders tijdens de Eerste Wereldoorlog. Deze gedenkzuil, naar ontwerp van Albert Lefort, maakt deel uit van de oorlogssite 'Onze-Lieve-Vrouwhoekje' en werd onthuld in 1928.

Gedenkzuil voor het 5de regiment lansiers

Gedenkzuil voor het 5de regiment lansiers, als deel van de oorlogssite het Onze-Lieve-Vrouwhoekje. Obeliskvormige gedenkzuil op vierkante hoge sokkel in blauwe hardsteen, onthuld in 1948.

Kapel Onze-Lieve-Vrouw der Zege

Herdenkingskapel in bruingele baksteen naar ontwerp van architect Camille Van Elslande, onthuld in 1925 en gelegen binnen de oorlogssite het Onze-Lieve-Vrouwhoekje.

Kapel voor G. Delacave en alle gesneuvelden van de streek

Kleine kapel in blauwe hardsteen met rechthoekige plattegrond onder dito zadeldak met geprofileerde kroonlijst en bekronend kruis, na de Eerste Wereldoorlog opgericht ter herinnering aan soldaat Georges Delacave.

Versterkte torenruïne

Bakstenen torenruïne, in oorsprong de rechthoekige basis van de laatgotische westtoren (1572) van de voormalige Sint-Pieterskerk, tijdens de Eerste Wereldoorlog met gewapend beton versterkt tot een mitrailleur- en observatiepost.