Het Onze-Lieve-Vrouwhoekje

Beschrijving

Het zogenaamde "Onze-Lieve-Vrouwhoekje", beschermd als landschap bij K.B. van 05.05.1959, als dorpsgezicht bij M.B. van 16.07.1993 en als monument bij M.B. van 06.09.2002 (met inbegrip van een deel van de omgeving).

Oud Stuivekens zonder nummer (Diksmuide)

Demarcatiepaal 11

Beschermd als monument als onderdeel van het zogenaamde "Onze-Lieve-Vrouwhoekje".

Eenenveertig gedenkstenen gewijd aan de militaire eenheden die deelnamen aan de Slag aan de IJzer

Eenenveertig gedenkstenen gewijd aan de militaire eenheden die deelnamen aan de Slag aan de IJzer (18-31oktober 1914), beschermd als monument als onderdeel van het zogenaamde "Onze-Lieve-Vrouwhoekje".

Gedenkzuil voor het 1ste en het 2de bataljon karabiniers-wielrijders

* Gedenkzuil voor het 1ste en het 2de bataljon karabiniers-wielrijders, beschermd als monument als onderdeel van het zogenaamde "Onze-Lieve-Vrouwhoekje" . Blauwe hardstenen gedenkzuil naar boven toe verjongend met meervoudig geleed bovenstuk op zwaar geprofileerd voetstuk, opgesteld binnen een omheining van dito paaltjes en ijzeren staven.

Gedenkzuil voor het 5de regiment lansiers

* Oud-Stuivekens z.nr. <italic>Gedenkzuil</italic> voor het 5de regiment lansiers, beschermd als monument als onderdeel van het zogenaamde "<italic>Onze-Lieve-Vrouwhoekje</italic>" (cf. Oud-Stuivekens z.nr.). Obeliskvormige gedenkzuil op vierkante hoge sokkel in blauwe hardsteen. Op de voorzijde: reliëf met het kenteken van de vuurkruisers tussen twee gekruiste lansen met driekleurige vaan

Kapel Onze-Lieve-Vrouw der Zege

De kapel "Onze-Lieve-Vrouw der Zege", beschermd als monument als onderdeel van het zogenaamde "Onze-Lieve-Vrouwhoekje". Georiënteerde herdenkingskapel in bruingele baksteen, omgeven door 41 gedenkstenen en U-vormige haag.

Kerktoren van de voormalige Sint-Pieterskerk

De gerestaureerde basis van de kerktoren van de voormalige Sint-Pieterskerk is beschermd als monument als onderdeel van het zogenaamde "Onze-Lieve-Vrouwhoekje". Bakstenen torenruïne, id est de rechthoekige basis van de laatgotische westtoren (1572) van de voormalige Sint-Pieterskerk.

Obelisk voor het 5de regiment Lansiers

Het Onze-Lieve-Vrouw-hoekje, zoals het gehucht geheten wordt, bestaat uit de gedenkkapel "Onze-Lieve-Vrouw der Zege", omringd door 41 gedenksteentjes.