Laatclassicistisch herenhuis

Geografisch pakket Antwerpen

Beschrijving

Het laatclassicistisch herenhuis te Antwerpen, gebouwd in 1809 naar ontwerp van architect De Dobbeleer, is beschermd als monument. Op 02-09-1976 is de ingangsomlijsting van het pand reeds beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:
De historische waarde van het pand wordt onder meer gevormd doordat het een uiting is van de Calvinistische gestrengheid die door de Hollandse bewindvoerders werd opgelegd. Andere gebouwen uit deze periode hebben een zelfde dominante koelheid die sterk afsteekt tegen de overdadige versiering van de latere second-Empire.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000535, 118 monumenten (S.N., 1981).

Waarden

Het huis (uitbreiding tot het hele gebouw met inbegrip van het interieur) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Hoogstraat 69 (Antwerpen)
Laatclassicistisch herenhuis met dubbelhuisopstand gebouwd in opdracht van stalhouder P. Beullens, naar een ontwerp door de architect Jean-Baptiste De Dobbeleer uit 1809. Carlo Verspreeuwen liet in 1925 de bovenste twee verdiepingen toevoegen naar een ontwerp door de architect Louis Van Gastel.