Neoclassicistisch burgerhuis

Woning

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het neoclassicistische burgerhuis, opgetrokken in 1858-1859, ter vervanging van twee oudere huizen, waarvan de oudere kernen nog deels bewaard bleven.

Patersstraat 16 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Neoclassicistisch dubbelhuis van circa 1858-1859, waarvan de achterbouw circa 1920 werd gerenoveerd. Zowel de algemene uitwendige karakteristieken met name de verhoudingen, het gebruikte materiaal: baksteen, bepleistering en arduin, de toepassing van het imitatievoegwerk, de venstervormen en deuromlijsting, als de details: smeed- en houtwerk zijn kenmerkend voor deze periode en stijl. Ook in het interieur bleven verschillende zeer herkenbare elementen gaaf bewaard: het grondplan, de inrichting van gang en trapzaal, de trap zelf, verschillende binnendeuren, de schoorsteenmantel en het lijst- en stucwerk in het grote salon aan de straat. De latere ingrepen in functie van de omvorming tot rectorhuis onderscheiden zich duidelijk van de eerste bouwfase.

Patersstraat 16 (Turnhout)
Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gevel in neoclassicistische stijl uit het derde kwart van de 19de eeuw met oudere kern.