Neoclassicistisch burgerhuis

Beschermd monument van 06-07-1999 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Turnhout
Deelgemeente Turnhout
Straat Patersstraat
Locatie Patersstraat 16 (Turnhout)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/13040/163.1
  • OA002891

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Burgerhuis

Patersstraat 16, Turnhout (Antwerpen)

Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gevel in neoclassicistische stijl uit het derde kwart van de 19de eeuw met oudere kern.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het neoclassicistische burgerhuis, opgetrokken in 1858-1859, ter vervanging van twee oudere huizen, waarvan de oudere kernen nog deels bewaard bleven.

Waarden

Patersstraat 16 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Neoclassicistisch dubbelhuis van circa 1858-1859, waarvan de achterbouw circa 1920 werd gerenoveerd. Zowel de algemene uitwendige karakteristieken met name de verhoudingen, het gebruikte materiaal: baksteen, bepleistering en arduin, de toepassing van het imitatievoegwerk, de venstervormen en deuromlijsting, als de details: smeed- en houtwerk zijn kenmerkend voor deze periode en stijl. Ook in het interieur bleven verschillende zeer herkenbare elementen gaaf bewaard: het grondplan, de inrichting van gang en trapzaal, de trap zelf, verschillende binnendeuren, de schoorsteenmantel en het lijst- en stucwerk in het grote salon aan de straat. De latere ingrepen in functie van de omvorming tot rectorhuis onderscheiden zich duidelijk van de eerste bouwfase.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.