Hoeve Hof Te Wyssant

Rijselsestraat 136 (Zedelgem)
Achterin gelegen historische hoeve, volgens jaarsteen minstens opklimmend tot "1711". Losse bestanddelen gegroepeerd rond een bekiezeld en betegeld erf. De hoevenaam wordt reeds vermeld in 1460 als "'thof te wyssant". Tot 1630 zijn er geen bijkomende vermeldingen van de hoeve terug te vinden. Circa 1710 wordt de hofstede aangekocht door Lenaert Tomboy, die een nieuw woonhuis laat bouwen, zie jaarsteen "1711". De bebouwing is opvallend afwezig op de Ferrariskaart (1770-1778). Tussen het primitief kadasterplan (circa 1830) en de Atlas wijzigt de bebouwing niet. Losse bestanddelen gegroepeerd rond een bekiezeld en betegeld erf. Boerenhuis ten westen in witbeschilderde, verankerde baksteen boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen). Ten noorden van het erf een gaaf bewaarde, beplankte schuur vermoedelijk van voor 1830. De stal ten zuiden van het erf is grondig verbouwd en uitgebreid.