Neoclassicistisch herenhuis

Beschermd monument van 06-07-1999 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Turnhout
Deelgemeente Turnhout
Straat Sint Antoniusstraat
Locatie Sint Antoniusstraat 16 (Turnhout)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/13040/166.1
  • OA002892

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Neoclassicistisch herenhuis

Sint Antoniusstraat 16, Turnhout (Antwerpen)

Herenhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw; circa 1913 toevoeging van derde bouwlaag in zelfde stijl.

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het neoclassicistische herenhuis, omstreeks 1880 gebouwd door de familie Peeters-Versteylen.

Waarden

Sint-Antoniusstraat 16 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Breed uitgewerkt herenhuis in neoclassicistische stijl van circa 1880, vergroot met een veranda en bijgebouwen circa 1903-1904 en een derde bouwlaag in 1913; het sober repetitief gevelschema met strakke horizontale markeringen, correspondeert met een doorzichtige binnenindeling. Als belangrijke kwaliteiten gelden vooral de grote authenticiteit en de ongerepte bewaringstoestand van het geheel, in het bijzonder van het interieur, dat naast de bouwkundige kenmerken van het eind 19de- begin 20ste-eeuwse herenhuis ook een hele waaier van socio-culturele aspecten uit de toenmalige leefwereld illustreert.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.