Neoclassicistisch herenhuis

Herenhuis

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het neoclassicistische herenhuis, omstreeks 1880 gebouwd door de familie Peeters-Versteylen.

Sint-Antoniusstraat 16 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Breed uitgewerkt herenhuis in neoclassicistische stijl van circa 1880, vergroot met een veranda en bijgebouwen circa 1903-1904 en een derde bouwlaag in 1913; het sober repetitief gevelschema met strakke horizontale markeringen, correspondeert met een doorzichtige binnenindeling. Als belangrijke kwaliteiten gelden vooral de grote authenticiteit en de ongerepte bewaringstoestand van het geheel, in het bijzonder van het interieur, dat naast de bouwkundige kenmerken van het eind 19de- begin 20ste-eeuwse herenhuis ook een hele waaier van socio-culturele aspecten uit de toenmalige leefwereld illustreert.

Sint Antoniusstraat 16 (Turnhout)
Herenhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw; circa 1913 toevoeging van derde bouwlaag in zelfde stijl.