Arbeiderswoningen

Gemeente Turnhout
Deelgemeente Turnhout
Straat Kongostraat
Locatie Kongostraat 30, Kongostraat 32, Kongostraat 34, Kongostraat 36, Kongostraat 38, Kongostraat 40, Kongostraat 42, Kongostraat 44, Kongostraat 58, Kongostraat 60, Kongostraat 62, Kongostraat 64, Kongostraat 66, Kongostraat 68, Kongostraat 70, Kongostraat 72, Kongostraat 74, Kongostraat 76 (Turnhout)

• 4.01/13040/168.1

Arbeiderswoningen

Kongostraat 30-44, 58-78, Turnhout (Antwerpen)

In serie opgetrokken arbeidershuizen met spiegelbeeldschema, te dateren circa 1900.

De bescherming als monument betreft de rij arbeiderswoningen, opgetrokken rond 1900.

Kongostraat 30-44, 58-76 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Mede dankzij hun goed bewaarde homogeniteit bezit dit ensemble van achttien arbeiderswoningen van circa 1900 een documentaire waarde betreffende de toenmalige arbeidershuisvesting: een groepswoningbouw, opgetrokken aan - oorspronkelijk - de rand van de stad en in de nabijheid van een industriële activiteit. De sobere baksteenarchitectuur zonder specifieke stijlkenmerken, de primitieve en eeuwenoude indeling weerspiegelen de lage wooncultuur van deze sociale klasse.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Op basis van enkele architecturale kenmerken (bijvoorbeeld de uitwerking van de voorgevel, de muuropeningen, de hogere achtergevel, een bruikbare verdieping, ...) vertegenwoordigt deze reeks het type arbeiderswoning, gebouwd in de periode circa 1900 tot circa 1920.