Arbeiderswoningen

Arbeiderswoningen

De bescherming als monument betreft de rij arbeiderswoningen, opgetrokken rond 1900.

Kongostraat 30-44, 58-76 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Mede dankzij hun goed bewaarde homogeniteit bezit dit ensemble van achttien arbeiderswoningen van circa 1900 een documentaire waarde betreffende de toenmalige arbeidershuisvesting: een groepswoningbouw, opgetrokken aan - oorspronkelijk - de rand van de stad en in de nabijheid van een industriƫle activiteit. De sobere baksteenarchitectuur zonder specifieke stijlkenmerken, de primitieve en eeuwenoude indeling weerspiegelen de lage wooncultuur van deze sociale klasse.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Op basis van enkele architecturale kenmerken (bijvoorbeeld de uitwerking van de voorgevel, de muuropeningen, de hogere achtergevel, een bruikbare verdieping, ...) vertegenwoordigt deze reeks het type arbeiderswoning, gebouwd in de periode circa 1900 tot circa 1920.

Arbeiderswoningen

Kongostraat 30-44, 58-78 (Turnhout)