Koetshuis bij kasteel Bloemendale

Beschrijving

Bloemendalestraat nr. 6. Koetshuis horend bij het kasteel z.g. "Bloemendale". Vermoedelijk in 1870 tot stand gekomen. Evenwichtig opgebouwde roodbakstenen constructie onder leien zadeldak gevat tussen twee trapgevels. Middenrisaliet voorzien van trapgevel en opengewerkt met rondboogvenster. Voorts rechthoekige muuropeningen en oculi in vlakke bakstenen omlijsting

Is de gedeeltelijke vaststelling van

Kasteeldomein Bloemendale

Bloemendalestraat 6-8 (Brugge)
Kasteel met grosso modo L-vormige plattegrond gelegen ten oosten van de omwalling en achterliggend park, toegankelijk via een dreef bestaande uit een afwisseling van opgaande zomereiken en paardenkastanjes als knotboom. Bij het landhuis hoort een koesthuis van circa 1870 en een kasteelhoeve met 17de-eeuwse kern, aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw. Het landhuis wordt al weergegeven op de kaart van Pourbus (1561-1571); het huidig uitzicht van het landhuis is fasegewijs tot stand gekomen, onder meer met uitbreidingen in de 18de eeuw, derde kwart 19de eeuw en vroege 20ste eeuw met de bouw van een neogotische vleugel naar ontwerp van architect Charles Dewulf.