Kantoorgebouw Hansahuis

Straat Suikerrui, Ernest Van Dijckkaai
Locatie Ernest Van Dijckkaai 10, Ernest Van Dijckkaai 9, Suikerrui 1, Suikerrui 11, Suikerrui 3, Suikerrui 5, Suikerrui 7, Suikerrui 9 (Antwerpen)

• 4.01/11002/245.1

Hansahuis

Suikerrui 1-11, Ernest Van Dijckkaai 9, 10, Kaasstraat 8, Antwerpen (Antwerpen)

Monumentaal kantoorgebouw in neobarokstijl op de hoek van Ernest Van Dijckkaai, Suikerrui en Kaasstraat, in drie fasen opgetrokken naar ontwerpen door de architect Joseph Hertogs uit 1897, 1900 en 1901. Opdrachtgever was de van oorsprong Duitse bankier en zakenman Wilhelm Mallinckrodt.

Het kantoorgebouw Hansahuis te Antwerpen, is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:
De historische, artistieke en esthetische waarde van het pand wordt onder meer gevormd doordat het pand, gelegen aan de Schelde-oever, moest getuigen van de bloeiende handelspositie van de Antwerpse metropool in het begin van de 20ste eeuw. Het gebouw met hoektorens, risalieten, kolossale ordepilasters en zuilen, galerijen en beelden, strookt volledig met de toen heersende welvaartsmentaliteit en pronkzucht. Evenwicht en beheersing in de compositie verraden echter de hand van een groot architect.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000535, 118 monumenten (S.N., 1981).

Waarden

Het kantoorgebouw, genaamd Hansahuis, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: