Kapellekesboom - winterlinde

Levend houtig erfgoed

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de Kapellekesboom, een winterlinde (Tilia cordata) bij een kruispunt van wegen in het open landbouwgebied van Herenthout en Zelle.
Als beeldbepalend object is deze geknotte winterlinde zeldzaam te noemen.

Waarden

De Kapellekesboom - winterlinde aan de Bergense Steenweg is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

historische, in casu cultuurhistorische, volkskundige en sociaal-culturele waarde: de stam van de boom is voorzien van een Mariakapel, waardoor de boom een bijkomende betekenis krijgt als ontmoetingsplaats voor de bewoners van de streek.

artistieke waarde

in casu esthetische waarde: de winterlinde staat aan een kruispunt van wegen en vormt daarmee een baken in het landschap. De winterlinde is een belangrijk beeldbepalend object mede doordat de boom in het verleden werd geknot en daardoor een grillige vorm heeft verkregen.

Winterlinde als Kapellekesboom

Bergense Steenweg (Herenthout)
De winterlinde (Tilia cordata) staat bij een kruispunt van wegen in het open landbouwgebied van Herenthout en Zelle.