Stadswoning Huis Ieper

Beschrijving

* Nr. 6/ Ieperstraat. Z.g. "Huis Ieper" naar het hier vanouds gelegen verbindingsstraatje Ieper- met Cordoeaniersstraat. Marcus Gerards (1562) tekent twee diephuizen resp. drie en twee trav. en twee bouwl. onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit XV d-XVI a; samenvoeging resulteert in huidig pand met dubbelhuisindeling. I.l.v. XVIII wijzigingen cf. interieur en l. zijgevel met sporen van oudere open

Huis Ieper

Kraanplein 6 (Brugge)
Het Huis Ieper gaat terug tot twee panden, waarvan de laatmiddeleeuwse kern nog bewaard is, onder meer bevestigd vanuit dendrochronologisch onderzoek van de dakspanten. Marcus Gerards (1562) tekende twee diephuizen van respectievelijk drie en twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Samenvoeging resulteert in huidig pand met dubbelhuisindeling, gekenmerkt door een verankerde bakstenen punt- en tuitgevel. Het pand onderging wijzigingen in de loop van de 18de eeuw.