Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Essex Farm Cemetery

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.
ID
48575
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/48575

Besluiten

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Beschrijving

Essex Farm Cemetery ligt langs de Diksmuidseweg (N369) naast huisnummer 148, ten noorden van de Noorderring en ten westen van de Ieperlee en het kanaal Ieper-IJzer. De begraafplaats maakt deel uit van de zogenaamde Kanaalsite John McCrae.Aanduiding van

Is de omvattende vaststelling van

Essex Farm Cemetery

Diksmuidseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van Ch. Holden, W.H. Cowlishaw, N.A. Rew en R. Blomfield. De begraafplaats wordt omhaagd, terwijl er rondom rond opgaande bomen staan. De witte grafstenen staan over drie perken eerder onregelmatig geschikt. Het 'Cross of Sacrifice' staat aan de toegang in de noordwestelijke hoek, de 'Stone of Remembrance' centraal tegen de oostelijke zijde.


Gedenkteken 49th (West Riding) Division

Diksmuidseweg (Ieper)
Gedenkteken voor de Britse '49th (West Riding) Division' bestaande uit een monumentale hardstenen gedenkzuil op de kanaaldijk van het kanaal Ieper-IJzer, bereikbaar via een brugje en lange trappentoegang, naar ontwerp van Brierly en Rutherford, gerealiseerd door Rombaux-Roland. Het gedenkteken werd op 22 juni 1924 ingewijd door generaal Perceval, die in 1915 bevelhebber was van de 49ste divisie.


Naamsteen John McCrae

Diksmuidseweg (Ieper)
Naamsteen, door de provincie West-Vlaanderen opgericht in 1985, ter herinnering aan John McCrae en zijn gedicht 'In Flanders Fields'. De klaproos is door het gedicht van John McCrae hét symbool geworden van de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog en haar ontelbare slachtoffers. De naamstenen werden ontworpen door J. Vansteenkiste en P.H. Boudens.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.