Domein Vijverhof: tuinpaviljoen

Gemeente Bierbeek
Straat Bierbeekstraat
Locatie Bierbeekstraat 89 (Bierbeek)

Domein Vijverhof

Bierbeekstraat 89-95 (Bierbeek)

Molenvijver en een huis van plaisantie, dat in 1905-1910 werd vervangen door een Lodewijk XVI-kasteel, met tuin van circa 4,5 hectare in vroeg-landschappelijke stijl, met aanhorigheden inbegrepen meer dan 7 hectare, aange­legd omstreeks 1800 rond; enkele zeldzame oude bomen.

De bescherming omvat het tuinpaviljoen bij het Kasteel Vijverhof

Waarden

Het tuinpaviljoen in Domein Vijverhof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

mooi voorbeeld van een vermoedelijk circa 1850 te dateren, neoclassicistisch geïnspireerd tuinpaviljoen met palladiaans portiek op het gelijkvloers, een bekroning met driehoekig fronton en een merkwaardig overwegend met directoiremotieven beschilderd interieur. Daarnaast vormt het samen met het kasteel een wezenlijk onderdeel van de parkarchitectuur.