Historische hoeve Ferme de l'Arbre

Beschrijving

Zandbeekstraat nr. 14. Historische hoeve, z.g " Ferme de l'Arbre", waarvan de oudste vermeldingen teruggaan tot de 15de eeuw. In 1440 wordt de hoeve vermeld als "te Arbres", door Roger van Izegem verpacht aan Pietere Vanderheaghe. De hoeve is een leen van het Doornikse.De oudste afbeelding dateert van 1779 in het landboek van Sint-Denijs-Doornikse als "La

Ferme de l'Arbre

Zandbeekstraat 14 (Zwevegem)
Historische hoeve, waarvan de oudste vermeldingen teruggaan tot de 15de eeuw. De oudste afbeelding dateert van 1779 in het landboek van Sint-Denijs-Doornikse. Nu volledig omwalde hoeve met gesloten opstelling. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom een gekasseid erf. Erfoprit gemarkeerd door poortgebouw met aansluitende stalvleugel. Aan de straat ijzeren hek tussen pijlers met aansluitend laag gebogen muurtje. Stalvleugel met steunberen. Boerenwoning, gedateerd 1779 door jaarankers met zadeldak bekroond door dakruiter met windvaan. Lijstgevel van vijf traveeën en twee opkamertraveeën met getraliede T-vensters en luiken. Lagere, vermoedelijk 19de-eeuwse stalvleugel onder geknikt zadeldak, dubbele dwarsschuur en wagenhuis.