Teksten van Mechelen of Greffoen

Stadswoning Mechelen ()

Het voormalig huis Mechelen (1643) of Greffoen is een belangrijk hoekhuis van twee verdiepingen, onder een steil zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op Hoogstraat). Het pand klimt op tot de eerste helft van de 17de eeuw, echter verbouwd en aangepast.

De voorgevel is een vijf traveeën brede, gecementeerde tuitgevel met aandak en schouderstukken. De muurankers zijn behouden. De gekoppelde rechthoekige vensters zijn voorzien van een arduinen latei en lekdrempels, en afgekante stijlen (verbouwingen van de oorspronkelijke kruiskozijnen). De drieledige top is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. Enkel de luikgaten van de bovenste geleding bleven intact bewaard: dieper geplaatst middenluik waarvan de latei rust op karbeeltjes en kleinere zijluiken. De zijgevel is een vrijwel blinde lijstgevel van vier traveeën. De hoogte van de begane grond laat een oorspronkelijke insteekverdieping vermoeden.

De historische, artistieke en stedenbouwkundige waarde van het pand wordt gevormd doordat het een hoekhuis uit het begin van de 17de eeuw is, met een zeldzame tuitgevel. Ofschoon de vensters van de bovenbouw later (19de eeuw) werden aangepast, bleef de originele ordonnantie volkomen bewaard. De woning is één van de weinige nog bestaande grotere burgerhuizen uit die periode. Zowel vanuit de Hoogstraat als vanaf de Vlasmarkt is het een beeldbepalend gebouw.

• Archief Onroerend Erfgoed Antwerpen, DA000535, 118 monumenten, notulen KCML.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek