Onze-Lieve-Vrouwebeeld

Geografisch pakket Antwerpen

Beschrijving

Het Onze-Lieve-Vrouwebeeld met Kind op linkerarm op de hoek van de Huik- en Keistraat te Antwerpen, is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:
De historische en artistieke waarde van het beeld wordt gevormd doordat het een laatbarokbeeld is met fraai gedrapeerde gewaden, een rijkelijk versierde sokkel, een brede stralenkrans met wolkendek en engelhoofdjes en lantaarn vermoedelijk uit eind 18de eeuw. Het beeld is zeer karakteristiek voor Antwerpen, zogenaamd Mariastad, waar men in het oude centrum op vrijwel alle straathoeken Mariabeelden aantrof.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000535, 118 monumenten (S.N., 1981).

Waarden

Het Onze-Lieve-Vrouwbeeld is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Huikstraat 24 (Antwerpen)
Vermoedelijk natuurstenen Mariabeeld toegeschreven aan Peeter Overlaet of Walter Pompe, uit de 18de eeuw. Het beeld stond oorspronkelijk opgesteld tegen het hoekhuis van Huikstraat en Keistraat, tegen een geschilderde achtergrond, bekroond door een zinnebeeldige Duif in een stralenkrans met gevleugelde engelenhoofdjes.