Neoclassicistisch herenhuis

Gemeente Turnhout
Deelgemeente Turnhout
Straat Patersstraat
Locatie Patersstraat 15 (Turnhout)

Patersstraat 15, Turnhout (Antwerpen)

Enkelhuisopstand met bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, opklimmend tot de 19de eeuw.

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het herenhuis uit 1852 opgetrokken, in neoclassicistische stijl met empire-inslag.

Patersstraat 15 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Herenhuis van 1854 in neoclassicistische stijl met lichte empire-inslag, waarvan de intact bewaarde voorgevel, het grondplan, de structuren en de bewaarde interieur-elementen illustratief zijn voor de burgerlijke bouwkunst in deze periode; voor Turnhout geldt deze woning als meest authentiek exemplaar voor deze stijlrichting.