Beschermd cultuurhistorisch landschap

Parochiekerk Sint-Jozef: omgeving

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Parochiekerk Sint-Jozef en omgeving

Beschrijving

De bescherming als landschap betreft de omgeving van de Sint-Jozefkerk, gesitueerd aan de westelijke toegang van het domein Oude Gracht. Rondom de parochiekerk liggen onder andere een school, een pastorie en dorpswoningen. De als monument beschermde kerk maakt geen deel uit van de afbakening van het landschap.

De omgeving van de kerk van Hoogboom is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang.

Is de omvattende bescherming van

Hoogboomsteenweg 229 (Kapellen)
Rechthoekige dorpswoning uit het vierde kwart van de 19de eeuw, waarin herberg en winkeltje.

Parochiekerk Sint-Jozef met kerkhof

Hoogboomsteenweg 294 (Kapellen)
Georiënteerde neogotische basiliek met westtoren, ingeplant bij westelijke toegang van het domein Oude Gracht op een met rododendron afgesloten beboomd terrein met kerkhof aan oostzijde.

Pastorie Sint-Jozefparochie

Hoogboomsteenweg 241-245 (Kapellen)
Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met flankerende aanbouwsels, van 1872 naar ontwerp van E. Gife.

School, portierswoning en klooster

Hoogboomsteenweg 286-288 (Kapellen)
Gekoppelde woningen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Nummer 286 van 1878, deed dienst als vrije school, en nummer 288 deed dienst als portierswoning en klooster.

Schoolgebouw

Hoogboomsteenweg 282-284 (Kapellen)
Achterin gelegen en schuin ingeplant rechthoekig schoolgebouwtje van 1884 en 1913.

Domein Oude Gracht

Brasschaat (Brasschaat), Kapellen (Kapellen)
Domein Oude Gracht gaat qua benaming terug tot 1620 en verwijst naar een "gegraven waterleiding". Van oorsprong enkele verschillende eigendommen. Het centrale gedeelte van het domein werd ingericht als park in landschappelijke stijl. Het kasteeltje dat er rond 1880 werd opgetrokken ter vervanging van een eerdere hof van plaisantie is na de tweede wereldoorlog afgebroken omdat het door oorlogsschade in vervallen toestand verkeerde. De relatie tussen het domein en het dorp Hoogboom is een typisch voorbeeld van de gezamenlijke evolutie van het dorp en kasteeldomein. Het domein is momenteel van verschillende eigenaars, toch is de oorspronkelijke structuur zeer goed bewaard gebleven.

Militair erfgoed op de overgang van Scheldepolders naar Kempen

Brasschaat (Brasschaat), Kalmthout (Kalmthout), Kapellen (Kapellen), Stabroek (Stabroek)
Het gebied is gelegen op een helling die de overgang vormt van de laaggelegen Scheldepolders naar de hoger gelegen Kempen en vertoont dus kenmerken van beide gebieden. Het westen wordt gedomineerd door landbouwgronden. Centraal wordt het gebied ingenomen door een sterk bebost landschap dat in het oosten begrensd wordt door het militaire Kamp van Brasschaat en het heidegebied van het Klein Schietveld. De talrijke waardevolle kasteelparken zijn veelal gesitueerd langs de grote(re) wegen. In het noorden van de ankerplaats komen relicten van de militaire verdedigingsgordel rond Antwerpen voor, die werd uitgebouwd door Belgen (voor beide wereldoorlogen) en Duitsers (tijdens de Eerste Wereldoorlog). Deze verdedigingslinies werden dwars door het bestaande landschap aangelegd en vormen een duidelijk herkenbare lineaire structuur die de hele ankerplaats van west naar oost doorkruist.