Teksten van Parochiekerk Sint-Jozef: omgeving

Parochiekerk Sint-Jozef: omgeving versie 1 16092014 ()

De georiënteerde neogotische parochiekerk Sint-Jozef met westtoren, opgetrokken in 1871-1872 naar ontwerp van E. Gife, is ingeplant bij de westelijke toegang van het domein Oude Gracht op een met rododendron afgesloten beboomd terrein met kerkhof aan de oostzijde. Rondom de parochiekerk liggen onder andere een school, een pastorie en dorpswoningen.

Aan de ingang van het domein Oude Gracht is een gekoppelde woning uit de tweede helft van de 19de eeuw (?) gelegen. Nummer 286, daterend van 1878, deed dienst als vrije school tussen 1878 en 1920, en nummer 288 deed in dezelfde periode dienst als portierswoning en klooster. Nummer 286 heeft een lijstgevel van drie traveeën en één bouwlaag onder een zadeldak. Aan oostzijde is de flankerende nummer 288 gelegen, bestaande uit een vleugel van een travee en één bouwlaag onder een zadeldak en een haakse vleugel van twee traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak. De deur is gevat in een deels ingebouwde vierkante toren van twee bouwlagen onder een tentdak met ijzeren windvaan.

Ten westen van dit gebouw ligt het achterin gelegen en schuin ingeplant rechthoekig schoolgebouwtje van 1884 en 1913. Het schoolgebouw is ingeplant op een beboomd terrein en werd later verdeeld in twee woningen. Het betreft een bakstenen gebouw van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met ten zuiden een aanbouwsel onder lessenaarsdak.

Ten zuiden van de schoolgebouwtjes ligt een rechthoekige dorpswoning uit het vierde kwart van de 19de eeuw, waarin een herberg en winkeltje waren ondergebracht. Het pand bestaat uit een vleugel van twee traveeën en één bouwlaag en een haakse vleugel van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken.

De pastorie is gelegen aan de zuidzijde van de kerk in een beboomd domein met omheinde voortuin. Het betreft een dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met flankerende aanbouwsels van één bouwlaag onder zadeldaken, van 1872 naar ontwerp van E. Gife. De binnenindeling werd in 1925 gewijzigd naar ontwerp van F. Sel.

Bibliografie

Parochiekerk Sint-Jozef: omgeving ()

De bescherming als landschap betreft de omgeving van de Sint-Jozefkerk, gesitueerd aan de westelijke toegang van het domein Oude Gracht. Rondom de parochiekerk liggen onder andere een school, een pastorie en dorpswoningen. De als monument beschermde kerk maakt geen deel uit van de afbakening van het landschap.