Kasteel van Nazareth

Beschrijving

Oudheerlijk kasteel voorheen zogenaamd "Het Wielken" (zie landboek van 1777, "het casteel mette wallen, nederhof en bogaert genaemt het wielken", volgens De Potter en Broeckaert had het kleine kasteel torentjes en werd het heropgebouwd in 1666.

Kasteelstraat 16 (Nazareth)

Bomenrijen van opgaande eiken Kasteel Nazareth

Kasteelstraat zonder nummer (Nazareth)
Verschillende rechte en straalsgewijze ingeplante dreven aan de noordzijde van het kasteeldomein verbinden de vroegere site met walgracht van de kerk in het noordwesten en de omliggende dorpsstraten met het kasteel van Nazareth. Twee parallelle bomenrijen verlopen zoals een dreef vanaf de kasteeltoegang in de richting van de wegkapel. De dreef met opgaande eiken is 125 meter lang en bestaat uit 26 exemplaren. Op het moment van de inventarisatie was de dreef volledig.

Concentrische lindendreef Kasteel Nazareth

Verschillende rechte en straalsgewijze ingeplante dreven aan de noordzijde van het kasteeldomein verbinden de vroegere site met walgracht van de kerk in het noordwesten en de omliggende dorpsstraten met het kasteel van Nazareth. Het is een drevenpatroon dat al werd ingetekend op de Ferrariskaart (circa 1775). De concentrische lindendreef verzamelt de drie straalsgewijs ingeplante dreven die voor het kasteel samen komen. Het boogsegment is 125 meter lang en bestaat uit 28 exemplaren. Op het moment van de inventarisatie was er een boom verdwenen, de dreef is bijgevolg nog vrij volledig.

Dreef met opgaande paardenkastanjes Kasteel Nazareth

Verschillende rechte en straalsgewijze ingeplante dreven aan de noordzijde van het kasteeldomein verbinden de vroegere site met walgracht van de kerk in het noordwesten en de omliggende dorpsstraten met het kasteel van Nazareth. Het is een drevenpatroon dat al werd ingetekend op de Ferrariskaart (circa 1775). De dreef met opgaande paardenkastanjes die loodrecht op het kasteel is georiƫnteerd is 465 meter lang. Op het moment van de inventarisatie was de dreef nog vrij volledig.

Gekandelaarde lindendreef Kasteel Nazareth

Lindendreef zonder nummer (Nazareth)
Verschillende rechte en straalsgewijze ingeplante dreven aan de noordzijde van het kasteeldomein verbinden de vroegere site met walgracht van de kerk in het noordwesten en de omliggende dorpsstraten met het kasteel van Nazareth. Het is een drevenpatroon dat al werd ingetekend op de Ferrariskaart (circa 1775). De gekandelaarde lindendreef die de verbinding maakt tussen dorpskern en het kasteel is 400 meter lang en bestaat uit 100 exemplaren. Op het moment van de inventarisatie waren er acht bomen verdwenen, de dreef is bijgevolg nog vrij volledig.

Gemengde dreef Kasteel Nazareth

Kasteelstraat zonder nummer, Ommegangstraat zonder nummer (Nazareth)
Verschillende rechte en straalsgewijze ingeplante dreven aan de noordzijde van het kasteeldomein verbinden de vroegere site met walgracht van de kerk in het noordwesten en de omliggende dorpsstraten met het kasteel van Nazareth. Het is een drevenpatroon dat al werd ingetekend op de Ferrariskaart (circa 1775). De dreef met gemengd bomenassortiment die de verbinding maakt tussen Ommegangstraat en het kasteel is 290 meter lang.

Houtkant van tamme kastanje Kasteel Nazareth

Verschillende rechte en straalsgewijze ingeplante dreven aan de noordzijde van het kasteeldomein verbinden de vroegere site met walgracht van de kerk in het noordwesten en de omliggende dorpsstraten met het kasteel van Nazareth. Het is een drevenpatroon dat al werd ingetekend op de Ferrariskaart (circa 1775). De historische dreefaanplanting met bomen is hier in de Kasteelstraat niet meer aanwezig. Parallel met de weg is er een houtkant met hakhoutstoven van tamme kastanje, deze heeft een lengte van circa 85 meter.