Beschermd monument

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Middelares

Beschermd monument van tot heden

ID
4992
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/4992

Besluiten

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Middelares
definitieve beschermingsbesluiten: 10-05-1999  ID: 3409

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de parochiekerk Onze-Lieve-vrouw Middelares, uit 1929-1931.Waarden

De Onze-Lieve-Vrouw Middelareskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De Onze-Lieve-Vrouw Middelareskerk van 1929-1931 biedt een boeiende illustratie van 'Gesammtkunst' met neogotische, art-deco- en neo-Byzantijnse inslag, product van een overgangsfase tussen traditioneel en 'modern' bouwen, dat een appreciatie op het louter lokale vlak zeker overstijgt. Het architecturaal ontwerp is van bouwmeester Jules Taeymans, provinciaal architect. De interieurafwerking : muurschilderingen, glasramen, koor inrichting, meubelontwerpen werd verzorgd door schilder-glazenier Lou Asperslagh, lid van het Genootschap van Rooms Katholieke Kunstenaars uit Den Haag, opdrachtgever was de vooruitstrevende pastoor Misonne, die een 'modern' kerkgebouw wilde met neo-Byzantijnse allures en een opbouw in de traditie van de oudchristelijke bouwkunst. Constructief is het een gebouw van zijn tijd met een structuur van gewapend beton gecombineerd met decoratief behandeld baksteenmetselwerk.

artistieke waarde

De integrale, gaaf bewaarde afwerking van het interieur bevat een omvangrijk aantal muurschilderingen, glasramen, mobilair ontworpen en voor het merendeel uitgevoerd door kunstschilder/glazenier Lou Asperslagh; het vormt een coherent ensemble getuigend van een grote kunstzinnigheid, een diep religieuze inspiratie en groot vakmanschap.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Middelares

de Merodelei 193 (Turnhout)
Kerkgebouw in regionale baksteenstijl met neogotische en art-deco-inslag, 1929-1931, naar ontwerp van architect J. Taeymans in samenwerking met de Nederlandse schilder-glazenier Lou Asperslagh.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.