Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Parochiekerk Sint-Jacobus de Meerdere, pastorie en tuin

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Parochiekerk Sint-Jacobus-de-Meerdere, pastorie en pastorietuin

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de parochiekerk Sint-Jacobus de Meerdere, de naastgelegen pastorie en de ommuurde tuin die beide verbindt. De kerk werd in hetzelfde besluit als monument beschermd, de pastorie reeds in 1942.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historisch-stedenbouwkundige waarde van het geheel gevormd door de kerk, de pastorie en de tuin als volgt werd gemotiveerd: "als gaaf gehouden en op zichzelf besloten geheel waarin de relatie kerk-pastorie met tussenliggende groene ruimte de 18de-eeuwse toestand weergeeft."

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000576, Heilige Jacobus-de-Meerderkerk, pastorie en pastorietuin, advies KCML (1982).

Waarden

De kerk van de Heilige Jacobus de Meerdere, de pastorie en de tuin van de pastorie zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Is de omvattende bescherming van

Parochiekerk Sint-Jacobus de Meerdere

Kerkplein (Kapellen)
Kerk gelegen ten westen van de pastorie en met laatstgenoemde verbonden door een ommuurde tuin; 19de-eeuwse grafmonumenten aan zuidzijde.

Pastorie van de Sint-Jacobsparochie

Dorpsstraat 45 (Kapellen)
Gebouw met mooie ommuurde tuin die zich uitstrekt tot aan de kerk en opgericht door de bernardijnen van Hemiksem circa 1775.