Bleyenberghoeve

Beschermd monument van 26-03-2003 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Keerbergen
Deelgemeente Keerbergen
Straat Schrieksebaan
Locatie Schrieksebaan 41 (Keerbergen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/24048/101.1
  • 4.01/24048/108.1
  • OB001600

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Bleyenberghoeve

Schrieksebaan 41, Keerbergen (Vlaams-Brabant)

De sinds 1525 vermeldde Bleyenberghoeve is één van de laatste historische hoeves maar ook één van de laatste historische gebouwen in het dorp. De hoeve is opgericht door het nu verdwenen Mechelse nonnenklooster van Blijdenberg.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de boerenwoning met aangrenzende schuur en stal behorend tot de Bleyenberghoeve.

Waarden

De Bleyenberghoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Voormalige, sinds 1525 vermelde hoeve van het Victorinnenklooster Blijdenberg uit Mechelen, een invloedrijke door de Berthouts gesteunde religieuze instelling die sinds de 16de eeuw in Keerbergen een aanzienlijk grondbezit verwierf dat werd geëxploiteerd door de Bleyenberghoeve.
Architectuurhistorisch getuigt deze langgestrekte hoeve onder mank, overkragend zadeldak met kruisvensters en kloosterkozijnen in het woonhuis, houten kozijnen in de stal en daarnaast een gaaf bewaarde binnenstructuur, ingewerkte muurstijlen met korbelen en fragmentarisch bewaarde lemen tussenwanden van een oudere vakwerkbouw die nadien – alleszins vóór het midden van de 18de eeuw werd versteend.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.