Neoclassicistisch herenhuis met tuin

Herenhuis met tuin

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het neoclassicistische herenhuis, in 1872 gebouwd naar een ontwerp van architect Pieter-Jozef Taeymans, en de aangrenzende tuin.

Waarden

Het herenhuis de Merodelei 50 met aansluitende tuin, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Gaaf bewaard neoclassicistisch herenhuis van 1872, naar ontwerp van provinciaal architect P.J. Taeymans, met intact bewaard hoofdvolume en afzonderlijke koetsingang, waarvan zowel de uitwendige vormgeving en materialen, de indeling, de rijkelijke aankleding van het interieur, als de grote tuin nog aanwezig zijn. Vermeldenswaardig is vooral de in neo-Vlaamserenaissancetrant opgevatte tuinkamer met monumentale, intact bewaarde glas-in-loodkoepel, die circa 1890 samen met het terras en de overdekte ruimte achter de gang werd bijgebouwd. Het is waarschijnlijk het oudste, nog bestaande huis, ontworpen door P.J. Taeymans.

de Merodelei 50 (Turnhout)
Herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, van 1872 naar ontwerp van architect P.J. Taeymans; aansluitende poorttravee van één bouwlaag onder plat dak met attiek.