Beschermd monument

Clarissenklooster: Sint-Antoniuskerk

Beschermd monument van tot heden

ID
5014
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/5014

Besluiten

Clarissenklooster: Sint-Antoniuskerk
definitieve beschermingsbesluiten: 19-04-1999  ID: 3401

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de Sint-Antoniuskerk van het voormalige clarissenklooster.Waarden

De Sint-Antoniuskerk van het voormalige clarissenklooster is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De Sint-Antoniuskerk van 1887-1888 naar ontwerp van architect P.J. Taeymans, is het originele gebedshuis van het voormalige clarissenklooster aan de Draaiboomstraat; het is een bescheiden en gaaf bewaard neogotisch gebouw met verwijzingen naar de romaanse en vroeggotische bouwstijl. De stijl van de interieurdecoratie, aangebracht in 1910 - 1911 door het atelier van Léon Bressers, sluit aan bij de uiterst gestileerde symbolische strekkingen van de late neogotiek.

artistieke waarde

De decoratie en stoffering van het interieur biedt een homogeen neogotisch ensemble naar ontwerp van schilder-decorateur Léon Bressers uit Gent, uitgevoerd in 1910-1911. Het is van een bijzonder hoge schilderkundige en artistieke kwaliteit en bleef bovendien integraal en vrijwel intact bewaard. Het omvat de volledige beschildering van alle bouwonderdelen met figuratieve, symbolische en gestileerde motieven, toegepast met meerdere schilderstechnieken, aangevuld met polychroom beschilderde heiligenbeelden, kruiswegstaties, meubilair ... alles uit dezelfde periode en in dezelfde stijl.


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Clarissenklooster en Sint-Antoniuskerk

Draaiboomstraat 6, Otterstraat 126 (Turnhout)
Voormalig clarissenklooster met kerk, respectievelijk van 1882-1883 en 1887-1888, naar ontwerp van architect P.J. Taeymans.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.