Herenhuis dokter Vogels

Gemeente Turnhout
Deelgemeente Turnhout
Straat Begijnenstraat, Kasteelstraat
Locatie Begijnenstraat 9, Kasteelstraat 2 (Turnhout)

Begijnenstraat 9, Turnhout (Antwerpen)

Halfvrijstaand herenhuis van vijf en vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, in laat-classicistische stijl van 1838; bouwheer was J.B. Loyens.

De bescherming als monument betreft het laatclassicistische herenhuis 'dokter Vogels' uit 1838.

Begijnenstraat 9 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Het herenhuis dokter Vogels, van 1838, is qua volume en uitwendige vormgeving - de combinatie van uitgesproken horizontale en verticale markeringen gedomineerd door een kolossale pilasterorde - zeker representatief voor de nabloei van de laatclassicistische architectuur in het algemeen en voor Turnhout het enig bewaarde exemplaar in dit genre; een belangrijk element voor bescherming is ook de beeldbepalende ligging in de onmiddellijke omgeving van het kasteel.