Neoclassicistisch herenhuis en Bank van Turnhout

Hoekhuis en Bank van Turnhout

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het neoclassicistisch herenhuis op de hoek van de Warandestraat met de Gemeentestraat, en aansluitend de voormalig Bank van Turnhout, als eenheidsbebouwing in neoclassicistische stijl.

Waarden

Warandestraat 57/Gemeentestraat 2-4, zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Het neoclassicistisch hoekhuis, circa 1877 opgetrokken voor beeldhouwer Lodewijk Bartels (1841-1900) en de aanpalende huizen van de voormalige Bank van Turnhout, in kern eveneens van circa 1877 en in 1923 in aangepaste stijl gerenoveerd naar ontwerp van architect J. Crols, vervullen een belangrijke rol in de stedenbouwkundige context van Turnhout. Ze illustreren de bijzondere zorg die in de 19de eeuw/begin twintigste eeuw zowel aan een hoeksituatie als aan de vormgeving van een bankgebouw besteed werd. Beide behoren ze tot de beste realisaties in neoclassicistische stijl in Turnhout en werden in een gave toestand bewaard. De bewaarde indeling en bijzonder fraaie interieurelementen van het hoekhuis verhogen de waarde van het geheel.

Is de omvattende bescherming van

Bank van Turnhout

Gemeentestraat 2-4 (Turnhout)
Eenheidsbebouwing met neoclassicistische gevel uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Neoclassicistisch herenhuis

Warandestraat 57 (Turnhout)
Herenhuis van vier en twee traveeën aan weerszijden van afgeronde hoek van drie traveeën, opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw.