Watertoren

Gemeente Turnhout
Straat Warandestraat
Locatie Warandestraat 103 (Turnhout)

Watertoren

Warandestraat 103, Turnhout (Antwerpen)

Watertoren, gelegen op het driehoekig pleintje tussen R. Sniedersstraat en Warandestraat, gebouwd in 1902-1904.

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de watertoren, gebouwd in 1904 op de hoek van de Warandestraat met de Renier Sniedersstraat.

Het beschermingsdossier motiveert de industrieel-archeologische waarde van de watertoren als volgt: "watertoren gebwoud in 1904, voorbeeld van een type van de zogenaamde tweede generatie waarbij schacht en kopgedeelte een bijna gelijke doormeter hebben en waarbij het reservoir met metselwerk beschermd is. Volledig opgericht in metselwerk met duidelijk eigentijdse architecturale vormgeving."

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000708, Watertoren (BRENDERS F., 1987).

De watertoren is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: