Parochiekerk Sint-Amelberga

Beschrijving

Doorniksesteenweg z.nr. Parochiekerk Sint-Amelberga. Hoger gelegen, niet-georiënteerde driebeukige hallenkerk met omringend kerkhof begrensd door bakstenen muurtje. Neogotisch kerkgebouw van 1857 naar ontwerp van de Kortrijkse architect P.N. Croquison, gedeeltelijk vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog (1918) en gerestaureerd in 1924. Bedehuis opgetrokken ter vervanging van

Doorniksesteenweg zonder nummer (Avelgem)
Hoger gelegen, niet-georiënteerde driebeukige hallenkerk met omringend kerkhof begrensd door bakstenen muurtje. Neogotisch kerkgebouw van 1857 naar ontwerp van de Kortrijkse architect Pierre Nicolas Croquison, gedeeltelijk vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog (1918) en gerestaureerd in 1924. Bedehuis opgetrokken ter vervanging van de 11de-eeuwse Romaanse kerk die herhaaldelijk verbouwd werd.

Orgel parochiekerk Sint-Amelberga

Bossuit (Avelgem)
Rond 1990 werd een nieuw orgel gemaakt door Ph. Busschaert; een kleine hoeveelheid pijpwerk uit het Anneessens-orgel werd hierbij herbruikt. De speeltafel, en mogelijks ook de orgelkast, bevatten onderdelen die wellicht gerecupereerd zijn uit ouder neo¬gotisch meubilair (dat in deze kerk aanwezig was?). Na het definitief sluiten van de kerk in 2007 werd het Busschaert-orgel overgeplaatst naar de kerk van Koolskamp.