Beschermd cultuurhistorisch landschap

Zevenborren

Beschermd cultuurhistorisch landschap van 20-10-1947 tot heden

Vijvers van Zeven Borre en omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 20-10-1947  ID: 206

Beschrijving

De bescherming als landschap betreft het gebied Zevenborren dat zich deels op het grondgebied van het Vlaams Gewest (gemeenten Beersel en Sint-Genesius-Rode) en het Waals Gewest (gemeente Eigenbrakel) bevindt.

Het gebied Zevenborren is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

esthetische waarde

Abdijhoeve Zevenbronnen

Zevenbronnen 4, 4C (Sint-Genesius-Rode)
Traditionele, 18de-eeuwse ommuurde hoeve met op het einde van de oprijlaan de grote langsschuur en rechts een boerenwoning met stallen in U-vormige configuratie, toegankelijk via hekpijlers met smeedijzeren hek.

Caf├ę-restaurant van Zevenbronnen

Zevenbronnen 6 (Sint-Genesius-Rode)
Eenvoudig volume met aan de straat gevelbreed houten balkon waarop deurvensters uitgeven, kadastraal geregistreerd in 1894.

Kasteel van Zevenbronnen

Zevenbronnen 2-3 (Sint-Genesius-Rode)
Landhuis met huidig uitzicht uit 1917, rechts het wagenhuis met bijgebouw gebouwd tegen de schuur van de abdijhoeve, domein toegankelijk via hoog smeedijzeren hek tussen bakstenen hekpijlers.

Villa Blondel-Bricoult

Kleine Verbindingslaan 15 (Sint-Genesius-Rode)
Modernistisch landhuis in 1957-1958 ontworpen door Lucien Jacques Baucher, Jean-Pierre Blondel en Odette Filippone.

Villa Claude Blondel

Kleine Verbindingslaan 17 (Sint-Genesius-Rode)
Goed bewaarde, kleinschalige villa in naoorlogs modernisme, laatste werk van de architectenassociatie Baucher-Blondel-Filippone gerealiseerd tussen 1964 en 1967.

Watermolen Zevenbronnen

Zevenbronnen 5, 4A (Sint-Genesius-Rode)
De huidige gebouwen, een molenaarshuis met haakse molen, een bakhuis en langsschuur, dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Zevenborren

Alsemberg, Dworp (Beersel), Sint-Genesius-Rode (Sint-Genesius-Rode)
Zevenborren of Zevenbronnen is, zoals de naam het zegt, een bronnenrijk gebied met een noord-zuid geori├źnteerde vallei waarin een reeks vijvers gelegen zijn, ontstaan door opstuwing en afwaterend naar de Meerbeek.