Beschermd cultuurhistorisch landschap

Zevenborren

definitieve opheffingsbesluiten: 10-01-2024  ID: 15237

Zevenborren
voorlopige opheffingsbesluiten: 13-09-2023  ID: 15169

Vijvers van Zeven Borre en omgeving

Beschrijving

Het gebied Zevenborren, dat zich deels op het grondgebied van het Vlaams Gewest (gemeenten Beersel en Sint-Genesius-Rode) en het Waals Gewest (gemeente Eigenbrakel) bevindt, is beschermd als cultuurhistorisch landschap.

Het gebied Zevenborren is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

esthetische waarde

Is de omvattende bescherming van

Abdijhoeve Zevenbronnen

Zevenbronnen 4, 4C (Sint-Genesius-Rode)
Traditionele, 18de-eeuwse ommuurde hoeve met op het einde van de oprijlaan de grote langsschuur en rechts een boerenwoning met stallen in U-vormige configuratie, toegankelijk via hekpijlers met smeedijzeren hek.

Café-restaurant van Zevenbronnen

Zevenbronnen 6 (Sint-Genesius-Rode)
Eenvoudig volume met aan de straat gevelbreed houten balkon waarop deurvensters uitgeven, kadastraal geregistreerd in 1894.

Kasteel van Zevenbronnen

Zevenbronnen 2-3 (Sint-Genesius-Rode)
Landhuis met huidig uitzicht uit 1917, maar met oude kern, rechts het wagenhuis met bijgebouw gebouwd tegen de schuur van de abdijhoeve, domein toegankelijk via hoog smeedijzeren hek tussen bakstenen hekpijlers.

Villa Blondel-Bricoult

Kleine Verbindingslaan 15 (Sint-Genesius-Rode)
Modernistisch landhuis in 1957-1958 ontworpen door Lucien Jacques Baucher, Jean-Pierre Blondel en Odette Filippone.

Villa Claude Blondel

Kleine Verbindingslaan 17 (Sint-Genesius-Rode)
Goed bewaarde, kleinschalige villa in naoorlogs modernisme, laatste werk van de architectenassociatie Baucher-Blondel-Filippone gerealiseerd tussen 1964 en 1967.

Watermolen Zevenbronnen

Zevenbronnen 5, 4A (Sint-Genesius-Rode)
De huidige gebouwen, een molenaarshuis met haakse molen, een bakhuis en langsschuur, dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Zevenborren

Alsemberg, Dworp (Beersel), Sint-Genesius-Rode (Sint-Genesius-Rode)
Zevenborren of Zevenbronnen is, zoals de naam het zegt, een bronnenrijk gebied met een noord-zuid georiënteerde vallei waarin een reeks vijvers gelegen zijn, ontstaan door opstuwing en afwaterend naar de Meerbeek.

Wordt opgevolgd door

Zevenborren