Landhuis Pharazijnshof

De Speelcamere, Irishof en landhuizen met omliggende parken

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het landhuis Pharazijnshof, ook Irishof genoemd, een grote villa in cottagestijl van circa 1895, naar ontwerp van architect M. De Braey.

Waarden

Het Pharazijnshof of Irishof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Bedoelde villa is representatief voor de villabouw in de bosrijke gemeenten nabij Antwerpen omstreeks de eeuwwisseling. Ze dateert van circa 1895 en werd ontworpen door architect M. De Braey. Het is een zeer kunstzinnig uitgewerkt landhuis in cottagestijl met art nouveau, neorenaissance en neotraditionele inslag.

Kapelsestraat 37-41 (Kapellen)
Grote villa in cottagestijl van circa 1900 naar ontwerp van architect M. De Braey. De noordvleugel met toren is een latere toevoeging. Recente schoolgebouwen aan westzijde.