Gemeentehuis van Meerle

Geografisch pakket provincie Antwerpen
definitieve beschermingsbesluiten, schrappingsbesluiten: 02-12-2002  ID: 3976

Het Raadhuis of het voormalige gemeentehuis van Meerle, is beschermd als monument.

Het Raadhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als materiële getuige van de gemeentelijke autonomie van Meerle voor de fusie-operatie van 1977.
Gaaf bewaard, representatief en fraai voorbeeld van een laat-19de-eeuwse gemeentehuis met bewaarde, authentieke interieurelementen, typologisch geënt op het laatmiddeleeuws raadhuis en door provinciaal bouwmeester, J. Taeymans, volgens de eigentijdse architecturale stromingen en de regionale tradities geïnterpreteerd. De gehanteerde neostijl, sterk gekarakteriseerd door een Hollandse inslag accentueert de positie van Meerle als grensgemeente.
Sterk beeld- en schaalbepalend karakter voor het gemeenteplein.

Gemeenteplein 1 (Hoogstraten)
vrijstaand gemeentehuis met inslag van Hollands getinte neobarok en neo-renaissancestijl, gebouwd in 1910-1927 naar ontwerp van provinciaal bouwmeester J. Taeymans.